W naszych jelitach żyją tryliony bakterii - razem tworzą tzw.
florę jelitową. W jelicie cienkim i grubym żyją różne
rodziny bakterii, z których każda ma inne funkcje i zdolności.
Istnieje co najmniej 1000 różnych gatunków. Większość z
nich żyje w jelicie grubym: pomagają wydobyć użyteczne
pożywienie z niestrawnych resztek pokarmu, które tam trafiają.
Natomiast w jelicie cienkim znajduje się stosunkowo niewiele
zarazków. To tutaj nasz organizm filtruje z masy pokarmowej
węglowodany, białka i tłuszcze. Płat błony śluzowej z
jelita cienkiego do grubego ma zapobiegać przemieszczaniu się
bakterii z jelita grubego do cienkiego, dzięki czemu bakterie
nie dostają się w ręce składników odżywczych, których
potrzebuje nasz organizm. Jeśli zaburzona jest funkcja
motoryczna jelita i funkcja zastawki, mieszkańcy jelita grubego
mogą rozprzestrzeniać się w miejscach, do których nie
należą. Nazywa się to zespołem złego wchłaniania z jelita
cienkiego (DDFB).
W niektórych przypadkach rolę w kolonizacji odgrywa stan
zapalny, nietolerancje pokarmowe lub dysfunkcje organizmu, takie
jak niedoczynność tarczycy. Antybiotykoterapia sprzyja
również kolonizacji bakterii w jelicie cienkim. Przyczyną
może być również uszkodzenie nerwów jelitowych, co
występuje w cukrzycy lub chorobach autoimmunologicznych, takich
jak skleroderma: wtedy jelito cienkie nie może prawidłowo
transportować treści jelitowej. Pewne zmiany anatomiczne
sprzyjają kolonizacji bakterii: na przykład wybrzuszenia w
ścianie jelita (uchyłki) lub tzw. ślepy worek, w którym
gromadzi się treść jelitowa. Interwencje chirurgiczne
również niosą ze sobą ryzyko: ponowne połączenie jelita
cienkiego z grubym może spowodować, że zastawka na końcu
jelita cienkiego nie będzie działać prawidłowo; po operacji
żołądka może zabraknąć wystarczającej ilości kwaśnego
soku żołądkowego jako naturalnej bariery dla zarazków.
Jeśli bakterie jelita grubego znajdą się w jelicie cienkim i
najedzą się do syta miazgą pokarmową, wytwarzają gazy,
które powodują ból brzucha, wzdęcia i uczucie pełności u
chorego kilka godzin po jedzeniu, czasem także biegunkę lub
nudności. W wyniku metabolizmu bakterii mogą powstawać kwasy,
które atakują ścianę jelita i utrudniają wchłanianie
składników odżywczych. Efektem może być między innymi
zaburzenie trawienia tłuszczów: Stolec ma barwę gliniastą,
jest błyszczący i ma ostry zapach (tzw. stolec tłuszczowy).
Czasami rozwija się anemia, która jest spowodowana brakiem
witaminy B12. Dzieje się tak dlatego, że bakterie same
wykorzystują witaminę i w ten sposób wycofują ją z
organizmu. Inne możliwe objawy to.
Zawroty głowy
Zmęczenie
Utrata wagi
Zmęczenie
Niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K i
B12
Niedobór żelaza
Źródło:
http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/uklad-poka
rmowy/