Podstawowy skład
mięso
tłuszcz
woda
kości
jelita
odpadki mięsne nie nadające się do spożycia w formie nie
przetworzonej i nie wykorzystywane w produkcji innych wędlin
przyprawy smakowe
białka roślinne (emulgatory)
pieprz
sól
Odpowiadasz użytkownikowi Karmelek
Zgłoś odpowiedź do moderacji
Odpowiedział(a): muminek1177, 12 września 2010, 06:49
0
Hahaha wcale nie, nie pamiętam dokładnej receptury bo to było
dawno a każdy zakład ma swoje i ich pilnuje. więc ... 2
wieprzowa, tłuszcz twardy, skórki wieprzowe (z nich robi się
emulsje na kutrze często dodając gotowaną kaszę manną)
dzieki skórkom parówki są takie sprężyste hahaha woda tak
ale w postaci lodu z łuskarki, białko, przyprawy, skrobia
ziemniaczana jest wykorzystywana niemal do wszystkiego bardzo
dobrze wiąże wodę w kiełbasie co znacząco podnosi
wydajność, kiedyś do zakładu przyjechał technolog i były
próby z boczkiem ze 100 kg po nastrzyku wyszło 170 kg gotowego
produktu ale nie nadawał się do sprzedaży bo był grubości
około 15-17 cm a kto coś takiego kupi, co zaś się tyczy
zwrotów ze sklepów które za długo już tam leżakowały (mam
na myśli kiełbasy cienkie) są mielone i ponownie dodawane do
kiełbasy, tak więc w przyrodzie nic nie ginie.
A parówki w szpitalu wcale nie są dietetyczne tylko tanie, i
tylko tyle, pozdrowienia dla pani Jaworowicz która robiła u nas
reportarz gdy upadał zakład w którym pracowałem
Odpowiadasz użytkownikowi muminek1177
Zgłoś odpowiedź do moderacji
Odpowiedział(a): Karmelek, 12 września 2010, 14:37