Charakterystyczne są następujące zmiany skórne: pryszcze
(małe pęcherzyki wypełnione ropą), zaskórniki (comedones),
grudki (głównie zaczerwienione obszary skóry), krosty
(większe pęcherzyki wypełnione ropą) i tłusta skóra. W
trądziku występuje zwiększona produkcja łoju w pęcherzykach
łojowych oraz zwiększone rogowacenie (*). Zwiększone martwe
komórki skóry z mieszków gruczołów łojowych tworzą
stabilny zrogowaciały korek u ujścia mieszków. Łój nie może
więc spływać na powierzchnię skóry, gromadzi się i
rozszerza pęcherzyk łojowy. Prowadzi to do powstania
zaskórnika jako podstawowej zmiany skórnej w trądziku.
Początkowo rozwija się zwykle zamknięte komedo. Ten łojowy
guzek rogowy jest rozpoznawalny jako zabarwione na skórze,
wielkości łebka szpilki, półkuliste wzniesienie i stanowi
dobrą pożywkę dla bakterii. Ma tendencję do zapalenia i
gromadzenia się ropy, ponieważ ciśnienie nie może uciec na
zewnątrz. Zamknięte comedo może również zmienić się w
otwarte comedo. Otwór pęcherzykowy rozwiera się, odsłaniając
czarny środek. Nie jest to brud, jak się często zakłada, ale
pigmentowany rogowy korek lipidowy utleniony przez tlen.
Zaskórniki mogą zniknąć, ale zazwyczaj pojawiają się zmiany
zapalne. Jest to częściowo spowodowane aktywnością
metaboliczną bakterii w mieszku łojowym, zwłaszcza
propionibacterium acnes, które są również obecne we florze
zdrowej skóry. Bakterie rozkładają substancje tłuszczowe z
nagromadzonego łoju, a powstałe produkty przemiany materii
przyciągają komórki zapalne. W efekcie w okolicy pęcherzyka
łojowego mogą rozwijać się grudki i krostki. Skóra tłusta
powstaje, gdy gruczoły łojowe produkują zbyt dużo tłuszczu w
organizmie (sebum). Górna warstwa skóry (warstwa rogowa)
grubieje, a pory skóry rozszerzają się. Skóra często wydaje
się słabo ukrwiona i blada. Jest również tłusta i ma
tendencję do tworzenia zaskórników i pryszczy, ponieważ pory
gruczołów łojowych są często zatkane. W zdrowej skórze pory
produkowane przez gruczoł łojowy mogą odprowadzać sebum.
Kiedy pory są zatkane płatkami skóry, gromadzi się w nich
sebum. Skutkuje to stanem zapalnym i gromadzeniem się ropy w
porach.
Jakie czynniki wpływają na rozwój trądziku? Tradycyjnie
zakładano, że do rozwoju trądziku przyczynia się zwiększona
aktywność gruczołów łojowych (łojotok) oraz wzmożona
keratynizacja (hiperkeratoza), co skutkuje zwiększoną
kolonizacją skóry bakteriami i reakcjami zapalnymi. Obecnie
uważa się jednak, że w proces chorobowy może być
zaangażowanych wiele różnych czynników wewnętrznych i
zewnętrznych (*): Według obecnych ustaleń, stan zapalny nie
jest reakcją wtórną, ale najprawdopodobniej jest źródłem
zmiany skórnej. Zgodnie z tym, trądzik od początku jest
chorobą zapalną. Mówi się, że czynniki dziedziczne
odgrywają ważną rolę w rozwoju trądziku. U kobiet
nieregularny cykl miesiączkowy i ciąża wpływają na przebieg
trądziku. Klimat - w tym wilgotność i promieniowanie UV - jak
również inne czynniki środowiskowe mogą odgrywać rolę w
poszczególnych przypadkach. Trądzik może być wywołany lub
pogorszony przez wiele leków. Wpływ czynników
psychologicznych, takich jak stres, na rozwój trądziku nie
został jeszcze udowodniony. Często jednak mają one znaczenie w
przebiegu choroby. Męskie hormony płciowe (androgeny), lipidy
skóry i regulujące neuropeptydy (substancje przekaźnikowe o
aktywności hormonalnej i niehormonalnej uwalniane przez komórki
nerwowe) wydają się być znacząco zaangażowane w rozwój
trądziku. Uważa się, że u niektórych pacjentów czynniki
dietetyczne mają wpływ na przebieg choroby. Dieta bogata w
cukier i węglowodany, np. czekolada, miód, dżem, powoduje
duże wydzielanie insuliny, co może ewentualnie pogorszyć stan
skóry. Wysokie spożycie mleka (krowiego) i produktów mlecznych
ma podobno ten sam efekt. Ogólnie rzecz biorąc, rola diety w
trądziku pozostaje kontrowersyjna. Specjalna "dieta trądzikowa"
nie jest zalecana zgodnie z aktualną wiedzą. Wpływ dymu
papierosowego jest kontrowersyjnie omawiany, gdyż w różnych
badaniach dochodzono do różnych wyników. Probionibacterium
acnes (P. acnes) jest częścią zdrowej flory skóry u
większości ludzi i wydaje się być bardziej zaangażowana w
późniejszym etapie rozwoju trądziku. Kiedy por zostaje
zablokowany z powodu zwiększonej produkcji łoju, ta beztlenowa
bakteria namnaża się i wydziela substancje, które niszczą
ścianę porów. Dzięki temu inne bakterie (np. Staphylococcus
aureus) mogą dostać się do porów skóry i wywołać zapalną
zmianę trądzikową.
Źródło:
http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/pielegnacj
a-skory/tradzik/