Wapń jest nie tylko ważnym materiałem budulcowym kości, ale
spełnia też wiele innych funkcji w organizmie: między innymi
bierze udział w podziale komórek, pobudzaniu komórek
mięśniowych i nerwowych oraz w procesie krzepnięcia krwi.
Kości są wykorzystywane jako magazyny wapnia. Zapotrzebowanie
na wapń jest zwykle pokrywane z pożywienia. Według Towarzystwa
Żywienia, zdrowe osoby dorosłe i starsze powinny spożywać
około 1000 miligramów wapnia dziennie. Jest to również
wskazane dla pacjentów z osteoporozą. Produkty mleczne takie
jak ser czy jogurt zawierają dużo wapnia. Zauważalne
stężenia znajdują się również w warzywach takich jak
brokuły i jarmuż. Dobrym źródłem jest również bogata w
wapń woda mineralna (od 150 miligramów na litr) - wystarczą
dwie butelki wody mineralnej (500 miligramów wapnia na litr)
dziennie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń!
Jeśli organizm nie ma wystarczającej ilości wapnia, stężenie
wapnia we krwi spada. Organizm próbuje to zrekompensować,
uwalniając minerał z magazynów kostnych. Jeśli brak wapnia
pozostaje stałym stanem, to ta demineralizacja kości może
sprzyjać osteoporozie. Szczególnie osoby starsze mają czasem
trudności z przyjmowaniem wystarczającej ilości wapnia. Z
jednej strony pewną rolę odgrywa zły dobór pokarmów, ale
także zbyt małe ich spożycie. W takim przypadku przyjmowanie
suplementu wapnia może być przydatne. Możesz przedyskutować z
lekarzem, który suplement wapnia jest odpowiedni dla Ciebie, aby
zapobiec osteoporozie i czy rzeczywiście go potrzebujesz.
Oprócz witaminy D i wapnia, w trakcie terapii osteoporozy nie
należy lekceważyć innych witamin i minerałów. Z reguły
wystarczy zdrowa dieta, aby dostarczyć organizmowi wszystkich
składników odżywczych, które są ważne dla kości. Należą
do nich:
Magnez (szczególnie w zielonych warzywach i niektórych wodach
mineralnych).
Cynk (w mięsie)
Witamina B6 (w produktach pełnoziarnistych i mięsie)
Witamina C (w owocach i warzywach)
Witamina K (w kapuście, sałacie, serze dojrzewającym)
Fosforan to kolejny ważny materiał kostny, obok wapnia i
magnezu. Jednak ze względu na liczne dodatki fosforanów do
żywności (zwłaszcza w kiełbasach i mięsie), mniej trzeba
się obawiać niedoboru. Inne substancje witalne są natomiast
bardziej krytyczne. Osoby, które jedzą mało owoców i warzyw
oraz stosują jednostronną dietę, narażają się na ryzyko
wystąpienia deficytu niektórych składników odżywczych. Osoby
starsze również powinny zwrócić uwagę. Nie tylko mniejsza
ilość pokarmu może powodować niedostateczną podaż, ale
także gorsze wchłanianie witamin i składników odżywczych w
jelitach może być częściowo odpowiedzialne.
Źródło:
http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/uklad-kost
ny-osteoporoza/