Witaj nieznajomy!

Zaloguj się lub załóż darmowe konto

1
loweo
Kroplowki witaminowe
Pytanie zadał(a) loweo, 04 lipca 2017, 12:12
Czy ktoś z Was stosował kroplówki witaminowe ? Jest coraz więcej miejsc serwujących dożylnie koktajle witaminowe, ma to mnóstwo pozytywnych opinii.. tylko trudno mi stwierdzić, czy to opinie obiektywne. Chciałabym skorzystać , wyczytałem że bardzo dobra ponoć jest http://drwojcik.pl/oferta/kroplowki-witaminowe była któras z Was ?

[Zgłoś do moderacji] [Dodaj do obserwowanych]

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a): Dagmareczka, 24 lipca 2022, 21:17 [#odpowiedz]
1
Dagmareczka
Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe i wysoce aktywne cząsteczki, które należą do grupy tzw. kwasów tłuszczowych omega-n. Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 występują na przykład kwasy tłuszczowe omega-6. Ponieważ organizm ludzki zazwyczaj nie może sam wytwarzać kwasów tłuszczowych omega (lub nie w wystarczających ilościach) i muszą być one przyjmowane z pożywieniem, te kwasy tłuszczowe nazywane są niezbędnymi. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne i są ważnym składnikiem błon komórkowych człowieka.

Optymalny stosunek między kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie są wystarczające do zaopatrzenia organizmu czy błon komórkowych. Szczególnie ważna jest właściwa proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6. Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie, a kwasy tłuszczowe omega-6 działają prozapalnie, do stworzenia neutralnego stanu zapalnego potrzebna jest pewna proporcja. Jeśli te dwa kwasy tłuszczowe omega są niezrównoważone, mogą powstawać tzw. ciche zapalenia, które mogą sprzyjać chorobom. Idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosi 3:1. W tym kraju często występuje brak równowagi między tymi dwoma rodzajami kwasów tłuszczowych w diecie, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 często nie występują w wystarczających ilościach i rzadziej znajdują się w popularnych produktach spożywczych.

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3
Ważnym roślinnym kwasem tłuszczowym omega-3 jest kwas alfa-linolenowy, w skrócie ALA. Jest metabolizowany do produkcji energii i może być przekształcony przez organizm w niewielkich ilościach w inne niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 (np. w kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy (DHA)). Ponieważ jednak przelicznik jest bardzo niski, zaleca się dodatkowo przyjmować te pozostałe kwasy omega-3 w postaci oleju z alg, ryb lub zwierząt morskich, ponieważ szczególnie ryby zimnowodne są sprawdzonym źródłem DHA i EPA.

Oleje do gotowania jako dostawcy omega-3
Wiele olejów do gotowania tłoczonych na zimno jest idealnych do spełnienia dziennego zapotrzebowania na roślinny kwas tłuszczowy omega-3 ALA. Na przykład świeży olej lniany z młyna zawiera 50 g na 100 g ALA. Olej chia ma jeszcze wyższą zawartość - 60 g na 100 g. Nawet olej z kameliny, który ma podobną nazwę do oleju lnianego, ale jest wytwarzany z nasion zupełnie innej rośliny, również przekonuje jako dobry dostawca ALA z zawartością około 40 g na 100 g kwasu alfa-linolenowego. Nasze oleje Omega DHA z olejem lnianym i olejem z alg dostarczają zarówno ALA jak i DHA w większych ilościach. Tutaj np. dzienna dawka 16 g (ok. 2 łyżki stołowe) mieszanki olejów jadalnych jest wystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania na DHA i ALA.

Zatwierdzone oświadczenia zdrowotne dla ALA i DHA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdził już następujące oświadczenia zdrowotne dla DHA i ALA w rozporządzeniu o oświadczeniach zdrowotnych:
ALA przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Pozytywny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 2 g ALA. Zadbaj o zrównoważoną, zróżnicowaną dietę i zdrowy styl życia. DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia, funkcjonowania mózgu i serca. Pozytywny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 250 mg DHA. Zadbaj o zrównoważoną, zróżnicowaną dietę i zdrowy styl życia.

Właściwości kwasów tłuszczowych omega-3 - Źródło: http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/kwasy-omeg a-3-6-9/
Wszystkie kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na utlenianie i mogą być łatwo zniszczone przez tlen i ciepło, przez co tracą swoje działanie. Z tego powodu ważne jest, aby olejów zawierających wiele kwasów omega-3 nie podgrzewać zbyt mocno (np. poprzez smażenie) oraz chronić je przed promieniami UV i tlenem. W szczególności olej lniany, olej rydzowy i oleje z DHA z oleju z alg, takie jak nasze oleje Omega DHA, powinny być po otwarciu dobrze zamknięte w lodówce. Zalecamy również, aby oleje te stosować zawsze na zimno, np. z sałatkami, warzywami, musli lub twarogiem. Nie nadają się do smażenia.

Dodaj odpowiedź

Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć na pytanie i cieszyć się pełną funkcjonalnością serwisu. Jeżeli nie masz konta, zarejestruj się.

wyszukiwarka   
podobne pytania   
18
64
24
4
11
31
17
14
5
21
44
18
29
35
15

popularne słowa kluczowe   
kategorie   
Biznes (756)Dom (1021)
Edukacja i szkoła (794)Erotyka i seks (324)
Film (3617)Gry (494)
Hobby (447)Inne (4929)
Komputery i Internet (1040)Kulinaria (238)
Kultura (195)Ludzie (1645)
Miłość i relacje (1291)Moda (375)
Motoryzacja (287)Muzyka i taniec (836)
Podróże (278)Polityka (118)
Praca (445)Prezenty (178)
Rozrywka (476)Sport (312)
Sztuka (65)Taniec (29)
Uroda i styl (696)Zdrowie (831)
Zwierzęta (245)
Pytania: 18029, Odpowiedzi: 327608