Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe i
wysoce aktywne cząsteczki, które należą do grupy tzw. kwasów
tłuszczowych omega-n. Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3
występują na przykład kwasy tłuszczowe omega-6. Ponieważ
organizm ludzki zazwyczaj nie może sam wytwarzać kwasów
tłuszczowych omega (lub nie w wystarczających ilościach) i
muszą być one przyjmowane z pożywieniem, te kwasy tłuszczowe
nazywane są niezbędnymi. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają
działanie przeciwzapalne i są ważnym składnikiem błon
komórkowych człowieka.
Optymalny stosunek między kwasami tłuszczowymi omega-3 i
omega-6
Kwasy tłuszczowe omega-3 nie są wystarczające do zaopatrzenia
organizmu czy błon komórkowych. Szczególnie ważna jest
właściwa proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i
omega-6. Ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 działają
przeciwzapalnie, a kwasy tłuszczowe omega-6 działają
prozapalnie, do stworzenia neutralnego stanu zapalnego potrzebna
jest pewna proporcja. Jeśli te dwa kwasy tłuszczowe omega są
niezrównoważone, mogą powstawać tzw. ciche zapalenia, które
mogą sprzyjać chorobom. Idealny stosunek kwasów tłuszczowych
omega-6 do omega-3 wynosi 3:1. W tym kraju często występuje
brak równowagi między tymi dwoma rodzajami kwasów
tłuszczowych w diecie, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3
często nie występują w wystarczających ilościach i rzadziej
znajdują się w popularnych produktach spożywczych.
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3
Ważnym roślinnym kwasem tłuszczowym omega-3 jest kwas
alfa-linolenowy, w skrócie ALA. Jest metabolizowany do produkcji
energii i może być przekształcony przez organizm w niewielkich
ilościach w inne niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 (np. w
kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozapentaenowy i kwas
dokozaheksaenowy (DHA)). Ponieważ jednak przelicznik jest bardzo
niski, zaleca się dodatkowo przyjmować te pozostałe kwasy
omega-3 w postaci oleju z alg, ryb lub zwierząt morskich,
ponieważ szczególnie ryby zimnowodne są sprawdzonym źródłem
DHA i EPA.
Oleje do gotowania jako dostawcy omega-3
Wiele olejów do gotowania tłoczonych na zimno jest idealnych do
spełnienia dziennego zapotrzebowania na roślinny kwas
tłuszczowy omega-3 ALA. Na przykład świeży olej lniany z
młyna zawiera 50 g na 100 g ALA. Olej chia ma jeszcze wyższą
zawartość - 60 g na 100 g. Nawet olej z kameliny, który ma
podobną nazwę do oleju lnianego, ale jest wytwarzany z nasion
zupełnie innej rośliny, również przekonuje jako dobry
dostawca ALA z zawartością około 40 g na 100 g kwasu
alfa-linolenowego. Nasze oleje Omega DHA z olejem lnianym i
olejem z alg dostarczają zarówno ALA jak i DHA w większych
ilościach. Tutaj np. dzienna dawka 16 g (ok. 2 łyżki stołowe)
mieszanki olejów jadalnych jest wystarczająca do pokrycia
dziennego zapotrzebowania na DHA i ALA.
Zatwierdzone oświadczenia zdrowotne dla ALA i DHA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
zatwierdził już następujące oświadczenia zdrowotne dla DHA i
ALA w rozporządzeniu o oświadczeniach zdrowotnych:
ALA przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu
cholesterolu we krwi. Pozytywny efekt uzyskuje się przy dziennym
spożyciu 2 g ALA. Zadbaj o zrównoważoną, zróżnicowaną
dietę i zdrowy styl życia. DHA przyczynia się do utrzymania
prawidłowego widzenia, funkcjonowania mózgu i serca. Pozytywny
efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 250 mg DHA. Zadbaj o
zrównoważoną, zróżnicowaną dietę i zdrowy styl życia.
Właściwości kwasów tłuszczowych omega-3 - Źródło:
http://www.biotrendy.pl/kategoria-produktu/kwasy-omeg
a-3-6-9/
Wszystkie kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na
utlenianie i mogą być łatwo zniszczone przez tlen i ciepło,
przez co tracą swoje działanie. Z tego powodu ważne jest, aby
olejów zawierających wiele kwasów omega-3 nie podgrzewać zbyt
mocno (np. poprzez smażenie) oraz chronić je przed promieniami
UV i tlenem. W szczególności olej lniany, olej rydzowy i oleje
z DHA z oleju z alg, takie jak nasze oleje Omega DHA, powinny
być po otwarciu dobrze zamknięte w lodówce. Zalecamy
również, aby oleje te stosować zawsze na zimno, np. z
sałatkami, warzywami, musli lub twarogiem. Nie nadają się do
smażenia.