Gość (5.172.*.*)
Kiedy myślimy o krwi, najczęściej wyobrażamy sobie ją jako czerwoną ciecz. Jest to spowodowane obecnością hemoglobiny, białka zawierającego żelazo, które transportuje tlen w krwiobiegu. Hemoglobina wiąże się z tlenem w płucach, a następnie uwalnia go w tkankach, przy czym żelazo w hemoglobinie nadaje krwi jej charakterystyczny czerwony kolor.
Ale dlaczego nie ma zielonej krwi? Cóż, w rzeczywistości zielona krew istnieje, ale nie u ludzi. Niektóre zwierzęta, jak na przykład pewne gatunki jaszczurek z Nowej Gwinei, mają zieloną krew. Dzieje się tak dlatego, że ich krew zawiera biliverdin, zielony pigment, który jest produktem rozkładu hemoglobiny. W przypadku tych jaszczurek, biliverdin występuje w tak dużych ilościach, że przyćmiewa czerwony kolor hemoglobiny, nadając krwi zielony odcień.
Co ciekawe, biliverdin występuje również w ludzkim organizmie, ale w mniejszych ilościach. Jest on jednym z produktów rozkładu hemoglobiny i jest przekształcany w bilirubinę, która jest następnie usuwana z organizmu przez wątrobę. W przypadku ludzi, nadmierne nagromadzenie bilirubiny może prowadzić do żółtaczki, ale nigdy do zielonej krwi.
Inne zwierzęta również mają różne kolory krwi. Na przykład, niektóre skorupiaki, pajęczaki i mięczaki mają niebieską krew ze względu na obecność hemocyjaniny, białka zawierającego miedź, które pełni funkcję podobną do hemoglobiny.
Podsumowując, zielona krew nie występuje u ludzi ze względu na specyficzne właściwości naszej hemoglobiny i sposobu, w jaki nasz organizm przetwarza produkty jej rozkładu. Jednak w fascynującym świecie zwierząt różnorodność kolorów krwi jest znacznie większa, co pokazuje, jak różnorodne mogą być mechanizmy biologiczne na naszej planecie.